Μέτρα προστασίας των αγροτών από τις τιμές του πετρελαίου

Μέτρα προστασίας των αγροτών από τις τιμές του πετρελαίου

Αρ. Πρωτ. 12925/27.05.08

Προς Υπουργούς:
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Οικονομίας και Οικονομικών


Η συνεχής αύξηση που σημειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο στις τιμές του πετρελαίου έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τους Έλληνες αγρότες.
Οι αγρότες της χώρας μας έχουν δεχθεί ένα σημαντικό οικονομικό πλήγμα λόγω της συνεχούς ανοδικής πορείας της τιμής του πετρελαίου. Οι απαιτήσεις της δουλειάς τους, οι τρέχουσες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας, δεν τους επιτρέπουν να «κάνουν οικονομία» στη χρήση του πετρελαίου, καθώς διαφορετικά δεν θα αποδώσει η παραγωγή και δεν θα έχουν έσοδα.

Επιπλέον τα μεγάλα χρονικά διαστήματα που μεσολαβούν για την επιστροφή του φόρου για το πετρέλαιο κάνουν την οικονομική τους κατάσταση ακόμα πιο δυσβάστακτη.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προστατευθούν οι Έλληνες αγρότες από την συνεχώς ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου;

- Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το ενδεχόμενο συντόμευσης του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο επιστρέφεται ο φόρος πετρελαίου στους αγρότες; Και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα λήψης και εφαρμογής του μέτρου;

Απαντήσεις Υπουργείων